Duurzaamheid

De WEGA starterswoning is in de basis een duurzaam ontwerp: het kent een relatief lage grondbehoefte en is langs minimaal twee en (meestal drie) gevels verbonden en heeft daarom weinig zgn. lekken of koudebruggen. Anno 2020 hebben wij het ontwerp voor de WEGA starterswoning met een EPC van 0,0 klaar.

Overheidseisen

De energie eisen van de overheid op het gebied van nieuwbouw woningen wordt uitgedrukt in een de Energie Prestatie Coëfficiënt (kortom EPC). Die eis gaat medio 2020 voor nieuwbouw woningen naar een EPC van 0,0. De overheid heeft hiervoor de term BENG bedacht: Bijna-energieneutraal. De definitie van BENG: het gebouw vereist een zeer lage hoeveelheid energie, die in belangrijke mate voortkomt uit hernieuwbare bronnen. De energie wordt in, onder of dicht bij het gebouw geproduceerd.

WEGA woning volgens BENG norm

De WEGA starterswoning kan gerealiseerd worden volgens de nieuwe BENG norm, oftewel een EPC van 0,0.

In het nieuwbouwplan de Poort van Druten hebben we de Wegawoningen voorzien van driedubbel glas, PV panelen en WTW installaties. Door meer isolatie (hogere RC-waarden), het aantal PV panelen uit te breiden en een luchtwarmtepomp toe te passen, worden de woningen nu gasloos en energie neutraal. Op die wijze realiseren we een EPC niveau van 0,0 oftewel de nieuwe moderne eis BENG of zelfs NOM.

De impact van de bouw in termen van Co2 uitstoot op het milieu is erg groot. Als ontwikkelaar zijn wij ons hiervan bewust en willen wij ook principes van het circulair bouwen, het materialen paspoort en demontabele bouw op basis van de wensen van partner/opdrachtgever onderzoeken om maximale duurzaamheid na te streven.